Unika keramik og akvarel.


Sehler Keramiks brugsanvisning for raku, porcelæn og stentøj.


Brugsanvisning raku.


 

Da mange rakuglasurer er udviklet til at krakelere undervejs i processen og da brændingen af dem typisk foregår ved "kun" cirka 900 grader C, så er overfladen ikke sintret, hvilket betyder at den ikke er 100 % vandtæt.

 


Hvorfor egner raku sig ikke til fødevarer?


 

Fødevarer kan derfor tilføre fugt og ikke mindst bakterier, som trænger igennem krakeleringerne og ind i keramikken, og bliver derinde trods udvendig afvaskning.

 

Mange raku-glasurer indeholder desuden råvarer (oxyder og carbonater m.m.) som bliver påvirket af fødevarer, salt og ikke mindst svovldioxid, som findes som konserveringsmiddel i f.eks. tørrede frugter.

 

Disse påvirkninger kan hurtigt få glasuren til at ændre farve og ødelægge den, og der kan i værste fald frigives giftstoffer.

 

Det er derfor at raku, som udgangspunkt, er uegnet til fødevarer. Men til gengæld fungerer fint, som "en fryd for øjet" i form af små, mellem eller store unika kunstværker.

 


Undtagelse - raku uden glasur kan godt anvendes til fødevarer.


 

Der, hvor jeg ønsker at min raku skal kunne anvendes til fødevarer, undlader jeg at glasere den indvendigt.

 

Dette resulterer i den karakteristiske og smukke raku-sorte farve, som fremkommer i forbindelse med reduktionen.

 

Som delvis erstatning for den manglende glasur, forsegler jeg overfladen ved at polere med bivoks.

 

Men vær opmærksom på at bivoks smelter ved ca. 80 grader C, så pas på, hvis du vasker af i meget varmt vand.

 


Generelle anbefalinger for al raku.


 

Undgå at stille raku-keramik i direkte sollys i længere tid, da det kan få nogle glasurer til at ændre farve, og da evt. uglaserede raku-sorte områder også kan lysne af solens påvirkning over længere tid.

 

Under næsten alle omstændigheder vil raku-keramik med kobber- og kobolt-oxyder og/eller -carbonater i glasuren ændre farveintensitet med tiden. Det er de emner som fra begyndelsen changerer i diverse metalfarver.

 

Ændringerne i farveintensitet skyldes, at glasuren interagerer med luftens ilt, fugtighed og evt. forurening - lidt på samme måde som et kobbertag, der langsomt over en årrække bliver mindre blankt og mere brunligt, for til sidst, efter 50 år eller 100 år, at ende med at blive irgrønt, hvis det har været udsat for tilstrækkelig luftforurening i form af svovldioxid.

 

Da raku forventes at opholde sig indendørs og uden nævneværdig luftforurening, og med en begrænset mængde kobber i glasuren, så når den sandsynligvis, og heldigt nok, aldrig helt frem til det irgrønne stadie.

 


Vær ekstra forsigtig i håndteringen af raku-filigran.


 

Mine raku-filigran-arbejder er sarte og skal håndteres med stor varsomhed, gerne som var det tilsvarende spinkle glas-arbejder, der er tale om.

 

Større raku-filigran arbejder skal derfor helst løftes mellem to hænder, da kanten under uheldige omstændigheder kan knække, hvis den udsættes for det bræk et lyft med kun en hånd kan give.

 


Brugsanvisning unika stentøj og porcelæn.


 

Mit unika stentøj og porcelæn er brændt til 1260 grader C og er derfor både 100 % vandtæt, stærkere og mere brugervenligt end rakuen - og kræver derfor ikke så mange "løftede pegefingre".

 

Meget af det vil derfor være både og, dvs. en krydsning af kunst og unika kunsthåndværk. - Det gælder f.eks. mine naturlampeskærme, fyrfadsstager og Tre-i-een hybrider i porcelæn.

 

Dog er de spinkle og uglaserede porcelæns-filigran-arbejder sarte og skal, ligesom min raku-filigran, håndteres med varsomhed.

 

De glasurer jeg anvender, når jeg glaserer mit stentøj og porcelæn, er alle godkendte til fødevarer. Så her er ingen begrænsninger mht. anvendelse.

 


Rengøring af keramik.


 

Vælg, som udgangspunkt, at rengøre din keramik i hånden, det vil altid være det sikre og mest nænsomme.

 

Undtaget er dog glaseret porcelæn (se længere fremme).

 


Rengøring af filigran-arbejder i uglaseret porcelæn.

 

Ved filigran-arbejder i uglaseret porcelæn vil afstøvning med en blød børste eller pensel rækker i langt de fleste tilfælde.

 

Støvklude dur ikke her, fordi de nemt hænger i den ru overflade.

 

Men nænsom håndopvask i varmt vand med et almindeligt mildt opvaskemiddel går også an.

 

For en sikkerheds skyld, så vask helst en ting ad gangen - og pas på ikke at støde til porcelænet med opvaskebørsten.

 

Maskinopvask fraråder jeg, fordi det kan blive for voldsom for det spinkle porcelæns-filigran og give varige mén i form af afbræk på udsatte steder. 

 


Rengøring af raku og raku-filigran.

 

Ved raku og raku-filigran vil afstøvning som ovenfor eller aftørring med en fugtig klud rækker langt. Men forsigtig håndopvask med et mildt opvaskemiddel i lav dosis er også en mulighed her. 

 

Raku-filigran tåler slet ikke maskinopvask, af samme årsag som ved porcelæns-filigran, men yderligere fordi saltet og opvaskemidlet vil ødelægge glasuren over tid.

 


Rengøring af glaseret porcelæn og porcelæns-filigran.


Undtaget fra ovenstående forsigtige vaskeanvisninger er mine "Tre-i-een" hybrider, porcelæns-krukker, -skåle og -fade og andre helglaserede emner i porcelæn. 

 

Fordi de er kraftigere dimensioneret og desuden glaserede, så har de fleste en robusthed, som er skabt til daglig brug og maskinopvask.

 


Begrænset garanti.

 

Læs gerne denne vejledning grundigt igennem, for jeg yder ingen garanti på fejlbehandlet og ødelagt keramik.


 

OBS: Med forbehold for evt. fejl og mangler, så er ovenstående mit bedste bud på en vejledende brugsanvisning til min keramik.

 

 

 

Unika keramik og akvarel.

Susanne Enøe Hansen, Odensjövägen 26, SE-341 71 Lidhult
Ikonerne fører til nyhedsbrev, facebook, instagram og min svenske hjemmeside.
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk